Vragen over VOIP

 • Wat is het verschil tussen een analoge, een digitale (ISDN) en een VoIP telefooncentrale?

  Sinds de jaren ’70 evolueerden we van analoge naar digitale telefonie en ten slotte naar VoIP, de technologie waarmee je vandaag als bedrijf efficiënt en voordelig belt via het internet.

  Tot het eind van de jaren ‘70 werden telefoongesprekken gevoerd op een analoge manier. Bij het praten werden de geluidsgolven van de stem door een microfoon omgevormd tot een kleine elektrische stroom, die versterkt werd en op twee koperdraden gezet werd. Via tussenmachines werd deze stroom gebracht tot bij de bestemmeling, waar de stroom terug werd omgezet in een geluidsgolf.

  Toen kwam ISDN op de markt, oftewel digitale telefonie. Plots werd het geluid omgevormd tot een digitaal signaal en met behulp van elektronische signalen overgebracht. Dit bood heel wat nieuwe mogelijkheden: doorschakelen, meerdere simultane oproepen, gesprekken op wacht zetten, kiesmenu’s …

  Deze nieuwe technologie maakte het bovendien mogelijk voor bedrijven om zelf een telefooncentrale of PBX in hun kantoren te plaatsen en zo te besparen op hun telefoongesprekken. Een PBX was echter duur in aankoop, had jaarlijks een hoge onderhoudskost, bracht langlopende contracten met zich mee en bovendien was er per simultaan gesprek één lijn nodig bij de grote operatoren zoals Proximus of Telenet, wat ook weer leidde tot hoge maandelijkse abonnementskosten, en dito gesprekskosten.

  Begin jaren 2000 ontstond op het internet een alternatief: SIP of Session Initiation Protocol, een protocol dat toeliet om een gesprek op te zetten tussen twee toestellen via het internet. Nog geen 10 jaar later was dit de technologie van de toekomst. Plots was er geen nood meer aan dure hardware en werden de dure digitale telefooncentrales stelselmatig vervangen door VoIP telefooncentrales (VoIP = Voice over Internet Protocol), vaak in combinatie met vaste digitale lijnen.

  Vanaf 2015 werden internetverbindingen in de Benelux zo krachtig, dat het mogelijk werd om alle telefonie via het internet te laten lopen en niet meer via digitale lijnen. De PBX telefooncentrale, die tot die tijd een trouwe plek had in elk kantoor, kreeg een plaats in de cloud. Plots had je voor een relatief lage kostprijs alle voordelen van een zeer geavanceerde telefooncentrale, zonder de nadelen: geen hoge investeringskost, geen lange termijn onderhoudscontract, geen verplicht dure toestellen, heel veel telefoonfeatures zoals doorschakelen, keuzemenu’s, tijdstabellen, enz.
  In 2016 kondigde Proximus het einde van ISDN/Digitale lijnen aan. De fade out van het digitale telefoontijdperk was een feit. Ook diverse klassieke aanbieders, zoals Panasonic, kondigden de stopzetting van hun digitale telefonie activiteiten aan.
  Ondertussen is VoIP een mature technologie en een derde belangrijke evolutie in telefonie. Zoek je een volledige en geïntegreerde VoIP oplossing, dan is cloud telefonie van Telsmart een slimme keuze: gebruiksvriendelijk, budgetvriendelijk en inclusief doorgedreven service.

 • Hoe werkt een VoIP telefooncentrale?

  Een VoIP telefooncentrale is een telefooncentrale die gehost wordt in de cloud en die je als bedrijf toelaat om via VoIP te bellen.

  Er is dus geen fysieke telefooncentrale meer aanwezig in je bedrijf. Alle telefonie verloopt via het internet en wordt beheerd door specifieke telefonie software die draait op een aparte VoIP server. Die software biedt tal van handige functionaliteiten:

  • Een gesprek in wacht plaatsen
  • Een gesprek doorschakelen
  • Wachtmuziek instellen
  • Een keuzemenu aanmaken
  • Een gepersonaliseerde begroeting en voicemail instellen
  • Nieuwe vestigingen en medewerkers toevoegen

  Bovendien heeft bellen via VoIP heel wat bijkomende voordelen. Zo is bellen via het internet een stuk goedkoper dan via de digitale telefoonlijn en zijn je medewerkers altijd bereikbaar, op kantoor of op verplaatsing.

 • Wat is een VoIP provider?

  Een VoIP provider zorgt ervoor dat je als bedrijf kunt bellen via het internet. Het levert een VoIP telefooncentrale, IP-telefoontoestellen, telefoonnummers en software om je cloud telefonie efficiënt te beheren.

  De voorbije jaren kende VoIP een enorme groei. Steeds meer bedrijven zijn overtuigd van de vele voordelen en schakelen over op bellen via het internet. In België zijn er dan ook heel wat VoIP providers op de markt. Ze bieden complete en kwalitatieve telefonie oplossingen op maat van bedrijven en zorgen voor:

  • een virtuele telefooncentrale in de cloud;
  • een cloud telefonie platform om de mogelijkheden met VoIP uit te breiden en je telefooncentrale optimaal te beheren;
  • een stabiele internetverbinding;
  • eventueel IP-telefoontoestellen.

  Welke provider je het beste kiest?
  Dat hangt af van wat jouw bedrijf precies nodig heeft. Een eerste belangrijk criterium is de software voor cloud telefonie, die gebruiksvriendelijk en intuïtief moet zijn. Ook een koppeling met je eigen erp-pakket is hierbij een grote troef. Daarnaast is de service na verkoop een doorslaggevende factor. Is er een helpdesk die je kan contacteren bij problemen? Ben je als bedrijf snel terug up and running in geval van downtime? Is er een opleiding voorzien bij opstart? En is het datacenter waar je telefooncentrale gehost wordt, voldoende beveiligd en stabiel?

  Een derde element is uiteraard de kostprijs. Het interessantst is een vaste maandelijkse abonnementskost per gebruiker. Deze kost is inclusief hardware (zoals headsets, IP-toestellen, enz.) en software. Er komen dus geen bijkomende investeringen bij kijken.

 • Wat is een IP-telefoon?

  Een IP-telefoon is een telefoontoestel dat compatibel is met het IP-protocol, speciaal ontwikkeld om VoIP gesprekken te kunnen voeren. Om via VoIP te kunnen bellen, heb je dus zo’n toestel nodig.

  Een IP-telefoon, SIP-telefoon of VoIP telefoon is een toestel dat speciaal ontwikkeld is om te bellen met een IP-telefooncentrale. Het is compatibel met het SIP-protocol (Session Initiation Protocol), het protocol dat wordt gebruikt om een telefoonsessie via het internet tot stand te brengen. Een vast IP-toestel ziet er net hetzelfde uit als een gewone telefoon. Het verschil: het toestel is niet aangesloten op de analoge telefoonlijn, maar op een datanetwerk.
  Je kunt er ook voor kiezen om je bestaande toestellen uit te rusten met een ATA-adapter. Dan wordt je oude telefoon door de VoIP telefooncentrale gezien als een gewone IP-telefoon.

 • Hoe werkt VoIP?

  VoIP of bellen via het internet, steeds meer bedrijven schakelen over van klassieke of digitale naar VoIP telefonie. Maar hoe werkt VoIP precies? En wat heb je allemaal nodig?

  Bij VoIP bel je via het internet in plaats van via de klassieke telefoonlijn. VoIP converteert het analoge signaal naar een internetsignaal, dat wordt verstuurd en bij de ontvanger opnieuw wordt omgezet. Je hebt dus geen apart telefoonabonnement meer nodig. Wel is het belangrijk dat je over een stabiele internetverbinding beschikt. Elk gesprek loopt immers via een virtuele telefooncentrale in de cloud.
  Met VoIP kun je bellen van computer naar computer, van computer naar telefoon of van telefoon naar telefoon. VoIP is locatieonafhankelijk. Je kunt dus van thuis, in de wagen of eender waar bellen met je vast zakelijk nummer. Ben je niet bereikbaar, dan krijgt de beller een voicemailbericht te horen of wordt de lijn doorgeschakeld naar een collega. Je kunt de mogelijkheden van VoIP verder uitbreiden aan de hand van een cloudtelefonieplatform, met bijv. een keuzemenu, een koppeling met je ERP-pakket, enz.

  Wat heb je nodig voor VoIP:

  • Een stabiele internetverbinding
  • Een IP-telefoontoestel (een toestel dat compatibel is met het IP-protocol, ontwikkeld om VoIP gesprekken te kunnen voeren). Je kunt er ook voor kiezen om je bestaande toestellen uit te rusten met een ATA-adapter.
  • Daarnaast is het gebruik van een softphone steeds vaker de norm. Je belt eenvoudig met je laptop of pc via specifieke belsoftware en hebt geen IP-toestel meer nodig.
 • Wat zijn de voordelen van VoIP?

  VoIP (Voice over IP) of bellen via internet biedt heel wat voordelen ten opzichte van klassieke telefonie. We lijsten ze graag even op.

  • Bellen via het internet is een stuk goedkoper dan bellen via de klassieke telefoonlijn.
  • Dankzij VoIP kun je via de computer of je smartphone bellen met je vast zakelijk telefoonnummer. Ideaal bij telewerken.
  • Je bedrijf is altijd bereikbaar. Ook als medewerkers niet fysiek op kantoor zijn, kunnen ze de telefoon opnemen. Is iemand toch niet aanwezig? Dan schakel je eenvoudig door.
  • Je kunt steeds rekenen op een goede geluidskwaliteit.
  • VoIP is perfect schaalbaar. Gaat er een medewerker weg of komt er iemand bij? Je kunt makkelijk gebruikers toevoegen of verwijderen.

  Kies je voor cloud telefonie, dan bel je altijd via VoIP.

 • Hoeveel kost VoIP?

  VoIP (Voice over IP) is voordeliger dan klassieke telefonie. Er komen weinig tot geen bijkomende investeringen bij kijken. Een overzicht van de werkelijke kosten.

  VoIP telefonie is goedkoper dan traditionele telefonie. Het brengt immers weinig tot geen bijkomende investeringen met zich mee, want alles verloopt via de bestaande datanetwerken. Je hebt dus geen apart telefoonabonnement nodig. Je betaalt uiteraard wel voor het internet dat je nodig hebt voor je gesprekken, via je bestaande internetabonnement.
  Gesprekken via VoIP telefonie zijn gemiddeld 50% goedkoper dan via analoge of digitale telefonie. Zeker als je naar het buitenland belt. Want VoIP trekt zich niets aan van je locatie. Het maakt ook niet uit hoelang het gesprek duurt of hoeveel personen deelnemen aan het gesprek. Bel je intern naar een collega of naar een andere vestiging binnen je organisatie? Dan bel je volledig gratis. Je betaalt enkel voor de gesprekken buiten je organisatie.

  Hoeveel kost VoIP dan precies?

  • De meeste leveranciers werken met een vaste maandelijkse abonnementskost per gebruiker. Deze kost is inclusief hardware (zoals headsets, IP-toestellen, enz.) en software. Er komen dus geen bijkomende investeringen bij kijken. Bereken hier de maandelijkse VoIP kost voor jouw bedrijf.
  • Soms is de hardware niet inbegrepen in het abonnement. Hou in dat geval rekening met bijkomende investeringen zoals de aankoop van nieuwe IP-toestellen of de uitrusting van je bestaande toestellen met een ATA-adapter. In dat laatste geval wordt je oude telefoon door de VoIP telefooncentrale gezien als een gewone IP-telefoon.
  • De voorbije jaren wordt het gebruik van een softphone steeds vaker de norm. Je belt eenvoudig met je laptop of pc via specifieke belsoftware en hebt geen IP-toestel meer nodig.
 • Wat is VoIP?

  VoIP is de afkorting van Voice over Internet Protocol en betekent dat je belt via je internetverbinding en dus niet via de klassieke telefoonlijn of ISDN.

  VoIP telefonie, ook wel internettelefonie of bellen via internet genoemd, is een alternatief op de klassieke telefonie. Bij VoIP wordt het telefoonsignaal niet via de klassieke telefoonlijn doorgestuurd, maar via een IP-verbinding.
  VoIP biedt heel wat voordelen. Zo is het bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan bellen via de klassieke telefoonlijn. Het enige wat je nodig hebt, is een kwalitatieve internetverbinding. Bovendien ben je niet meer afhankelijk van het fysieke telefoontoestel in je kantoor. Je kunt met je smartphone of vanop een andere vestiging bellen met je vaste zakelijke nummer. Zo ben je steeds bereikbaar voor klanten en collega’s.