Wat is het verschil tussen een analoge, een digitale (ISDN) en een VoIP telefooncentrale?
Sinds de jaren ’70 evolueerden we van analoge naar digitale telefonie en ten slotte naar VoIP, de technologie waarmee je vandaag als bedrijf efficiënt en voordelig belt via het internet.
Tot het eind van de jaren ‘70 werden telefoongesprekken gevoerd op een analoge manier. Bij het praten werden de geluidsgolven van de stem door een microfoon omgevormd tot een kleine elektrische stroom, die versterkt werd en op twee koperdraden gezet werd. Via tussenmachines werd deze stroom gebracht tot bij de bestemmeling, waar de stroom terug werd omgezet in een geluidsgolf.
Toen kwam ISDN op de markt, oftewel digitale telefonie. Plots werd het geluid omgevormd tot een digitaal signaal en met behulp van elektronische signalen overgebracht. Dit bood heel wat nieuwe mogelijkheden: doorschakelen, meerdere simultane oproepen, gesprekken op wacht zetten, kiesmenu’s …
Deze nieuwe technologie maakte het bovendien mogelijk voor bedrijven om zelf een telefooncentrale of PBX in hun kantoren te plaatsen en zo te besparen op hun telefoongesprekken. Een PBX was echter duur in aankoop, had jaarlijks een hoge onderhoudskost, bracht langlopende contracten met zich mee en bovendien was er per simultaan gesprek één lijn nodig bij de grote operatoren zoals Proximus of Telenet, wat ook weer leidde tot hoge maandelijkse abonnementskosten, en dito gesprekskosten.
Begin jaren 2000 ontstond op het internet een alternatief: SIP of Session Initiation Protocol, een protocol dat toeliet om een gesprek op te zetten tussen twee toestellen via het internet. Nog geen 10 jaar later was dit de technologie van de toekomst. Plots was er geen nood meer aan dure hardware en werden de dure digitale telefooncentrales stelselmatig vervangen door VoIP telefooncentrales (VoIP = Voice over Internet Protocol), vaak in combinatie met vaste digitale lijnen.
Vanaf 2015 werden internetverbindingen in de Benelux zo krachtig, dat het mogelijk werd om alle telefonie via het internet te laten lopen en niet meer via digitale lijnen. De PBX telefooncentrale, die tot die tijd een trouwe plek had in elk kantoor, kreeg een plaats in de cloud. Plots had je voor een relatief lage kostprijs alle voordelen van een zeer geavanceerde telefooncentrale, zonder de nadelen: geen hoge investeringskost, geen lange termijn onderhoudscontract, geen verplicht dure toestellen, heel veel telefoonfeatures zoals doorschakelen, keuzemenu’s, tijdstabellen, enz.
In 2016 kondigde Proximus het einde van ISDN/Digitale lijnen aan. De fade out van het digitale telefoontijdperk was een feit. Ook diverse klassieke aanbieders, zoals Panasonic, kondigden de stopzetting van hun digitale telefonie activiteiten aan.
Ondertussen is VoIP een mature technologie en een derde belangrijke evolutie in telefonie. Zoek je een volledige en geïntegreerde VoIP oplossing, dan is cloud telefonie van Telsmart een slimme keuze: gebruiksvriendelijk, budgetvriendelijk en inclusief doorgedreven service.