Hoe werkt VoIP?

Over: VOIP,

VoIP of bellen via het internet, steeds meer bedrijven schakelen over van klassieke of digitale naar VoIP telefonie. Maar hoe werkt VoIP precies? En wat heb je allemaal nodig?

Bij VoIP bel je via het internet in plaats van via de klassieke telefoonlijn. VoIP converteert het analoge signaal naar een internetsignaal, dat wordt verstuurd en bij de ontvanger opnieuw wordt omgezet. Je hebt dus geen apart telefoonabonnement meer nodig. Wel is het belangrijk dat je over een stabiele internetverbinding beschikt. Elk gesprek loopt immers via een virtuele telefooncentrale in de cloud.
Met VoIP kun je bellen van computer naar computer, van computer naar telefoon of van telefoon naar telefoon. VoIP is locatieonafhankelijk. Je kunt dus van thuis, in de wagen of eender waar bellen met je vast zakelijk nummer. Ben je niet bereikbaar, dan krijgt de beller een voicemailbericht te horen of wordt de lijn doorgeschakeld naar een collega. Je kunt de mogelijkheden van VoIP verder uitbreiden aan de hand van een cloudtelefonieplatform, met bijv. een keuzemenu, een koppeling met je ERP-pakket, enz.

Wat heb je nodig voor VoIP:

  • Een stabiele internetverbinding
  • Een IP-telefoontoestel (een toestel dat compatibel is met het IP-protocol, ontwikkeld om VoIP gesprekken te kunnen voeren). Je kunt er ook voor kiezen om je bestaande toestellen uit te rusten met een ATA-adapter.
  • Daarnaast is het gebruik van een softphone steeds vaker de norm. Je belt eenvoudig met je laptop of pc via specifieke belsoftware en hebt geen IP-toestel meer nodig.
Nog vragen? Stuur ons een mailtje!

Ben je geholpen met dit antwoord?