Wat is een softphone?


Een softphone is een smartphone, tablet of pc waarop je specifieke software installeert om te bellen via het internet (VoIP). Er komt dus geen hardware meer aan te pas.

Wil je bellen via het internet (VoIP), dan heb je hier normaal gezien een IP-telefoon voor nodig. Dit is een toestel dat compatibel is met het SIP-protocol (Session Initiation Protocol), een protocol ontwikkeld om een telefoonsessie via het internet tot stand te brengen. Een vast IP-toestel ziet er net hetzelfde uit als een gewone telefoon. Het verschil: het toestel is niet aangesloten op de analoge telefoonlijn, maar op een datanetwerk. Je kunt er ook voor kiezen om je bestaande toestellen uit te rusten met een ATA-adapter. Dan wordt je oude telefoon door de VoIP telefooncentrale gezien als een gewone IP-telefoon.

Steeds vaker kiezen bedrijven er echter voor om niet meer te investeren in fysieke telefoons en andere hardware, maar rechtstreeks via de pc, smartphone of tablet te bellen. Software installeren, een headset met microfoon aansluiten en klaar … In dat geval spreken we over een softphone.

Nog vragen? Stuur ons een mailtje!

Ben je geholpen met dit antwoord?