Voordelen van telewerk en flexwerken voor onderneming en maatschappij

Telewerk maakt integraal deel uit van de exit strategie uit de lockdown. Meer nog, het aantal telewerkende bedrijven moet gevoelig stijgen als we deze gezondheidscrisis willen overwinnen. Tegelijk leidt de brede introductie van telewerk tot een sterke afname van het woon-werkverkeer. Met een aanzienlijke daling van het aantal files en verkeersongevallen tot gevolg. De coronacrisis bewijst dat telewerk meer voordelen heeft dan flexibiliteit voor werknemers. Dat is de overtuiging van Rob Renders, CEO van het Vlaamse Telsmart. Sinds 2014 begeleid hij bedrijven bij het implementeren van een slimme telewerk omgeving.

Telewerk is het nieuwe normaal

“Ondernemers moeten moeilijke en soms pijnlijke beslissingen nemen om een antwoord te bieden op de ongeziene crisis die onze economie treft. Investeringen worden uitgesteld of net versneld. Ik zie heel wat ongeplande investeringen in telewerkinfrastructuur en het daaraan gekoppelde beleid”, zegt Telsmart CEO Rob Renders. Maar een telewerkcultuur bouw je niet van vandaag op morgen. Alles begint met de integratie van een digitale reflex in alle geledingen van de organisatie. Nog te veel bedrijfsleiders hebben koud water vrees of weten niet hoe ze hieraan moeten beginnen. Een snelle en ervaringsgerichte ondersteuning is broodnodig. “Bedrijven die voor de crisis al een telewerkinfrastructuur en -beleid hadden, zijn beter in staat om de continuïteit van hun business te garanderen. Maar ook wie nu een inhaalbeweging maakt, zal mensen sneller terug aan het werk krijgen en de economische schade van de crisis beperken of zelfs groei realiseren”.

Fileprobleem opgelost?

Ook de overheid moet de moed hebben het roer om te gooien vindt Renders. Zelfs al gaat het over beslist beleid. “Infrastructuurwerken zoals het Oosterweelproject hebben tot doel de files aan te pakken. Een problematiek die Vlaamse bedrijven jaarlijks miljoenen euro’s kost. Vandaag bewijst de realiteit dat telewerk, van thuis of ergens dicht bij huis, een antwoord vormt op het fileprobleem. Een brede nationale telewerkinfrastructuur verhoogt tegelijk onze weerbaarheid tegen crisissen zoals we vandaag meemaken.” De Vlaamse telewerkspecialist is al langer overtuigd van de voordelen van telewerk. Als beleidsmakers deze voordelen optimaal willen benutten, moeten ze zich bewust zijn van enkele uitdagingen.

De prijs van ergonomie ?

“Mensen die voor de coronacrisis één of twee dagen per week thuis werkten zijn beter in staat om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit. Voor andere werknemers en bedrijven is de plotse invoering van telewerk een cultuurshock. Naast specifieke telewerkinfrastructuur hebben medewerkers van heel wat bedrijven bijvoorbeeld geen laptop. Zij moeten dus een immense inhaalbeweging maken.”

“Werknemers met telewerkervaring hebben thuis meestal de nodige omkadering gecreëerd. Een aparte ruimte waar ze rustig kunnen werken of een comfortabele bureaustoel en laptopstand met extra computerscherm. Want hoewel veel ondernemingen de voorbije jaren geïnvesteerd hebben in ergonomie op de werkvloer, is dat bij gezinnen thuis veel minder het geval. Wat ertoe leidt dat wie onvoorbereid was nu zit te werken aan de keukentafel, op zolder of in een kinderkamer.”

“Voor even is dat houdbaar, maar bij herhaaldelijk of langdurig telewerk moeten medewerkers de preventiemaatregelen van de werkvloer ook thuis implementeren. Dat betekent de installatie van een ergonomisch georganiseerd thuisbureau. Anders zullen de gezondheidskosten op vlak van ergonomie opnieuw oplopen. Denk aan chronische rug- en nekklachten. Geef telewerkers om te beginnen de extralegale telewerkvergoeding die nu al bestaat. Verder zijn een ergonomische bureaustoel, laptop, extra scherm en telefoontoestel verbonden met de telefooncentrale van het bedrijf nodig om zorgeloos en efficiënt te telewerken.

Van hoofdkantoor naar satelliet office

“Wie thuis geen plaats heeft voor een eigen ergonomische werkplek of wie opnieuw reizen met het openbaar vervoer niet ziet zitten, zal wellicht een oplossing zien in lokale flexwerkplekken of co-working kantoren. Misschien zijn bedrijven wel geneigd om centrale hoofdkantoren waar honderden medewerkers samen zitten in landschapskantoren straks te vervangen door lokale satelliet offices. Zo zullen kleinere groepen mensen samenwerken op een beperkte afstand van hun woonplaats. Al dan niet afgewisseld met telewerk. Zo ontstaat een nieuwe mindset, die de druk op de mobiliteit blijvend verlaagt. Ook dit soort evoluties kan de overheid ondersteunen om mensen en bedrijven opnieuw sneller aan het werk te krijgen.”

Telsmart is de Vlaamse specialist op vlak van telewerkinfrastructuur. Met jaren praktijkervaring staan we ondernemers bij met de implementatie van een slimme telewerk omgeving en bijhorend personeelsbeleid. Contacteer ons voor een vrijblijvende kennismaking via https://www.telsmart.eu/contact/

Meer info kan je ook vinden in ons recent gepubliceerd E-book https://www.telsmart.eu/flexwerken