Must-have kernwaarden voor een perfecte organisatiecultuur

Must-have kernwaarden voor een perfecte organisatiecultuur

Kernwaarden zijn belangrijk om je bedrijf te voorzien van een goed imago en om een uitzonderlijke bedrijfscultuur te creëren. Voornamelijk voor je medewerkers, de motor van elk bedrijf.

Om potentiële medewerkers aan te trekken en ze – eenmaal in dienst – ook te kunnen behouden, dien je kernwaarden op te stellen en deze na te leven.

Waarom zijn waarden belangrijk?

Sturing is belangrijk om iets te doen werken. Voor jouw bedrijf is dat niet anders. Waarden definiëren hoe je een doel behaalt. Ze maken duidelijk hoe je organisatie en haar medewerkers zich moeten gedragen.

Aan de hand van waarden kan je snel onaanvaardbare acties en gedragingen herkennen, waardoor je sneller de juiste conclusies trekt. Langs de andere kant kan je goed gedrag beter aanmoedigen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je medewerkers wordt het klaar en duidelijk wat acceptabel is en wat niet door de beugel kan. Dit zorgt ervoor dat ze zich gaan gedragen naar bepaalde waarden, waardoor er een unieke bedrijfscultuur ontstaat.

Het gevolg van een unieke bedrijfscultuur? Dat vind je in deze blog.

Alvast een tipje van de sluier: je medewerkers zijn niet ‘gewoon’ mensen die onder je werken. Ze worden ‘fans’ van je bedrijf en streven naar verbetering en persoonlijke groei.

Het succes van Coolblue is te danken aan de bedrijfscultuur

“Ons geheim is onze bijzondere bedrijfscultuur. Begonnen als vriendenclub, nog steeds een vriendenclub, maar dan één van professionals. Dat trekt ambitieuze, ondernemende mensen. Trots en behulpzaam. Zelfkritisch, vooruitdenkend, vriendelijk, klantgericht.
We groeien hard, heel hard. Elk jaar verwelkomen we vele nieuwe collega’s. En dan wordt één ding heel belangrijk: dat iedereen onze cultuur omarmt, ons bedrijf snapt en ons concept kan uitdragen.”

Bron: Coolblue

Welke kernwaarden vallen in de smaak bij werknemers?

“Ambassadeurs van mijn bedrijf?”

Dat was even een wauw-momentje hé? Je las het in elk geval goed.

“Dat wil ik”

Natuurlijk wil je dat. Wie niet, toch?

Om dit te bekomen, zijn onderstaande kernwaarden belangrijk, die op hun beurt zorgen voor een steengoede bedrijfscultuur. Zo wordt het gemakkelijker nieuwe werknemers aan te trekken en vaste medewerkers te behouden.

Wat wij onder een ‘perfecte bedrijfscultuur’ verstaan, ontdek je hier!

Respect

Respect moet je geven. Wanneer je zelf geen respect toont, kan je dit ook niet verwachten. Zorg dat je – ook wanneer je een slechte dag hebt – je werknemers altijd met alle respect behandelt.

Je weet wat ze zeggen… mensen onthouden alleen de slechte dingen. De goede dingen worden snel vergeten. Dus als je je respect in een mindere periode verliest, verlies jij mee.

Geven zonder nemen

Geef zonder het terug te verwachten. Medewerkers moeten elkaar helpen zonder dat ze hier in de toekomst naar terugblikken. Wanneer je dit als kernwaarde gebruikt, gaan je medewerkers ernaar leven en vinden ze het niet erg wanneer ze onopzettelijke ‘troep’ moeten oplossen van een ander.

Vriendschap

Door een ander met veel respect te behandelen, ontstaan er automatisch vriendschappen. De beste vrienden hoef je niet te worden, maar bevriende collega’s helpen en steunen elkaar. Op de werkvloer is alle hulp en steun steeds welkom. Zeker als je organisatie groeit als kool.

Positiviteit

Positief zijn!

Moeilijk voor sommigen. Net daarom is het belangrijk om dit als één van de kernwaarden van je bedrijf te gebruiken.

Het is niet altijd even gemakkelijk om in een moeilijke periode positief te blijven. Om dit toch te realiseren, krijg je hier tips om zowel je eigen mindset als die van je medewerkers aan te passen. Dit kan je overbrengen aan de hand van een mini-training.

Openheid, eerlijkheid en gelijkheid

Wees altijd open en eerlijk tegen iedereen, zo kom je het verst. Verwacht deze openheid en eerlijkheid ook van je medewerkers door ze allemaal een luisterend oor aan te bieden.

Tot slot…

Blijf jezelf. Zorg ervoor dat het hart van je bedrijf zichzelf kan blijven. Wanneer iemand niet zichzelf is, kom je dat in een later stadium tegen én verlies je misschien wel de beste schakel!

Krijg je niet genoeg? Hier staat nog een video voor je klaar!

Laat je ons onder de video weten welke jouw belangrijkste kernwaarden zijn?