De Juiste mensen vinden? Hoe ga jij de uitdaging aan?

bedrijfscultuur en de Juiste mensen vinden

Het vinden van de juiste mensen is een uitdaging voor heel wat KMO’s. Werknemers kosten misschien veel geld, maar ze zijn ook onmiskenbaar de motor van ons bedrijf.

So we need them!

Maar hé? Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers niet meer kosten dan nodig? Dat we niet investeren in hun opleiding om ze kort daarna toch weer te zien vertrekken? Dat we niet om de zoveel maanden weer op zoek moeten naar nieuwe kandidaten?

Dat is niet langer geheim : 

Creëer een uitzonderlijke bedrijfscultuur.

Schenk voldoende aandacht aan de cultuur binnen je organisatie.

Natuurlijk wil je dat je medewerkers met veel plezier naar het werk komen, dat ze het goed met elkaar kunnen vinden, dat ze geen geheimen voor je hebben, dat ze niet zomaar hun ‘kat’ sturen en dat ze zorgen voor een constante groei binnen je organisatie.

Om van te dromen, geef toe?

Zoals de titel al aangeeft, maak je dit realistisch met een unieke bedrijfscultuur Hoe je zo’n cultuur op poten zet, ontdek je in deze blog : 4 tips uitzonderlijk bedrijfscultuur.

Zet je bedrijfscultuur op papier

Eenmaal jij je bedrijfscultuur gecreëerd hebt en je perfect weet aan welke waarden jullie belang hechten, wordt het tijd deze waarden over te brengen naar je medewerkers en het vast te leggen op papier.

Zowel huidige medewerkers als toekomstige medewerkers (kandidaten) moeten direct weten waar je bedrijf voor staat en waaraan jullie met z’n allen aandacht schenken.

Het op papier zetten van de waarden zorgt ervoor dat je tijdens de sollicitatiegesprekken je bedrijfscultuur in het achterhoofd houdt. Hierdoor kun je kandidaten beter screenen.

Elke (potentiële) werknemer heeft het recht om te weten welke de ‘values’ van je bedrijf zijn. Zo is er een grotere kans dat hij binnen je bedrijf past en zich helemaal thuis voelt op de werkvloer. Komen ze met één van de waarden niet overeen, dan gaan jullie elkaar op langere termijn teleurstellen en dat is allesbehalve de bedoeling, toch?

Schrijf je vacature aantrekkelijk

We kennen het allemaal… zo’n saaie vacature waar je ogen van dichtvallen. Waar er zoveel van zijn en daarom hélemaal niet onderscheidend. Zulke vacatures zijn er genoeg op het internet. Een kandidaat lokken doe je niet met een traditionele tekst die er als volgt uitziet:

– voorstelling bedrijf;
– functieomschrijving;
– takenpakket;
– verloning + ‘Je komt in een enthousiast team terecht’.

Maak je het verschil op deze manier?

Natuurlijk niet.

Schrijf je vacature niet op de traditionele wijze en maak op een andere manier het verschil. Ontdek onze vacature!

Aanwervingsprocedures

Veel KMO’s werken met gestructureerde aanwervingsprocedures. Eerst een kennismaking, dan nog een extra gesprek, dan de selectieronde, nog een persoonlijkheidstest, etc.

Stop!

Zo’n uitgebreide selectieprocedure kost je alleen maar tijd. Het brengt je niet dichter bij de geschikte kandidaat. De juiste kandidaat is trouwens ook maar een mens.

Hou je sollicitatie dus van mens tot mens. Jij bent een mens en de persoon voor je is een mens. Achterhaal dus zéker wie voor je zit. Graaf dieper, want jij bent diegene die moet oordelen of deze kandidaat binnen je bedrijfscultuur past. Is dit niet het geval? Dan is er geen match.

Houd je dus niet langer vast aan gestructureerde sollicitatierondes met persoonlijkheidstesten. Focus je liever op WIE voor je zit en of deze persoon al dan niet matcht met je huidige medewerkers en organisatiecultuur.