Tijdens de lockdown deed 60% van de Belgische bedienden noodgedwongen aan telewerk. Dat is meer dan in onze buurlanden. Nu veel bedrijven de deuren naar de werkvloer weer openen, is dat aantal met 20% gedaald. Toch blijft telewerken de norm. Wil je de transitie naar telewerken op een duurzame manier verankeren in je organisatie? Telsmart CEO Rob Renders geeft advies.
“Bij Telsmart maakt telewerk integraal deel uit van de bedrijfscultuur. Onze eerste aanwerving was iemand die ervoor koos om fulltime thuis te werken. Thuiswerk was op dat moment verre van ingeburgerd. Toch hebben we toen de stap gezet. Sindsdien zijn we overtuigd van de mogelijkheden die telewerk biedt. Het stelt ons in staat om landelijk te rekruteren en meer talent aan te trekken. De vrijheid om van overal te werken, stimuleert initiatief en creativiteit. Maar er is meer nodig dan een korte revolutie om telewerkprincipes te verankeren in je organisatie. Deze vier tips helpen je op weg.”
1. Open dialoog: praten werkt
“Met de lockdown achter de rug valt de telewerkverplichting gedeeltelijk weg. Sommige mensen staan te springen om terug te keren naar de werkvloer, anderen zijn minder enthousiast. Daar heeft iedereen eigen redenen voor. Wat willen jouw medewerkers precies en waarom? Deze keuze kan over enkele maanden anders zijn dan vandaag en zelfs regelmatig evolueren doorheen de jaren. Stel je als werkgever flexibel op en kies voor een constante dialoog. Probeer binnen de mogelijkheden van functie en organisatie tegemoet te komen aan de behoeften van iedere werknemer. Vertrouwen geven loont. De coronacrisis heeft aangetoond dat de overgang naar telewerkregimes meestal soepeler verloopt dan gevreesd.”
2. Pilootproject: meten is weten
“Telewerk bestaat in alle vormen en maten. Welke versie past het best bij jouw bedrijf? Je wil de transitie vlot laten verlopen en ruimte inbouwen om te evalueren en bij te sturen. Het is dus een kwestie van testen. Een pilootproject met een deel van de medewerkers voor een specifieke periode, biedt tijd om lessen te trekken en zal de nieuwsgierigheid verhogen. Verplicht niemand om deel te nemen. Als mensen inspraak krijgen, zullen ze eerder geneigd zijn om te durven experimenteren. Begin op kleine schaal en verwacht geen perfectie. Test verschillende parameters en bevraag de deelnemers na iedere periode. Zo vind je al gauw de telewerkmethode die het best bij jouw organisatie past!”
3. Maak voordelen zichtbaar: iedereen wint
“Maak de nieuwe werkwijze zichtbaar in de bestaande kantoorinfrastructuur en benadruk de voordelen voor de gehele organisatie. Verander bijvoorbeeld vijf vaste bureaus in drie flexplekken en een extra koffiehoek. Zo zien medewerkers dat er iets aan het veranderen is en geniet ook wie niet deelneemt van de voordelen. Op deze manier vermijd je verzet en geef je een positieve betekenis aan telewerk. Bouw contactmomenten in tussen telewerkers en vaste kantoormedewerkers om ervaringen uit te wisselen en de teamgeest te bewaren.”
4. Rekruteringspolitiek: veranker je koers
“Eenmaal je bedrijf de weg naar telewerk is ingeslagen, rekruteer je best mensen die bij deze werkcultuur passen. Dit zal de transitie ondersteunen en een homogene en duurzame verankering van je telewerkstructuur mogelijk maken.”
Heb je vragen over telewerk? Stel ze in de reacties bij dit artikel.