Opportuniteiten van een open communicatie met je team!

open communicatie bedrijf

Een open en eerlijke communicatie houdt langer stand, zorgt voor een goede werksfeer en creëert vertrouwen tussen beide partijen. Communiceer open met je team en ontdek een nieuwe en betere bedrijfscultuur.

 

Wat is open communiceren?

 

Open communiceren wordt door velen gezien als ‘praten over je privé’. Als je dit denkt, is het een misverstand. Een open communicatie betekent helemaal niet dat je je medewerkers moet inlichten over je privésituatie.

Met een open en eerlijke communicatie bedoelen we:

  • Respect hebben
  • Kritiek of feedback durven geven
  • Gevoelens uiten en respecteren
  • Eigen mening geven
  • De ander in zijn waarde laten

Zie je ergens ‘praten over je privé’ staan?

 

Waarom is open communiceren zo belangrijk?

 

Door je communicatie hoog te houden, en dat doe je door open te communiceren, creëer je een unieke en vertrouwelijke band met je team.

 

Wees altijd open en eerlijk. Misschien hoorden ze liever wat anders, maar ze appreciëren wel wat je zegt. Stel je voor dat je zelf een werknemer bent en je krijgt het gevoel dat je leidinggevende niet zo tevreden is over je werk, maar hij vertelt het je niet. Vertrouw je hem dan?

 

Precies.

 

Dus ook jouw medewerkers vertrouwen je niet als je niet eerlijk bent.

 

In een organisatie zonder vertrouwen komen en gaan ze. Vertrouwen moet je winnen. En alleen door vertrouwen te winnen, doen je medewerkers met plezier wat je van hen verwacht.

 

En dat is naast een leuke werksfeer uiteindelijk de bedoeling toch?

 

Hoe creëer je een open communicatie met je team?

 

Nu je weet wat een open communicatie is en waarom het zo belangrijk voor je is, is het handig om te weten hoe je eraan begint.

 

Persoonlijke conversaties

 

Er is niks zo erg als je ochtend beginnen met een boze mail van je leidinggevende. Mails zijn onpersoonlijke boodschappen. Gebruik je mails voor werkgerelateerde info of taken. Maar zeker niet om iemand feedback te geven. Misschien bedoelde je die mail helemaal niet slecht en is hij toch zo overgekomen. Dit had je kunnen voorkomen!

 

Communiceer daarom altijd live en eerlijk. Zorg ervoor dat niet je pc voor je medewerkers klaarstaat maar wel dat jij zichtbaar voor ze bent!

 

Luister zonder kritiek

 

Geef je medewerkers de kans om hun hart bij je te luchten. Persoonlijke gevoelens of feedback over het werk, het maakt niet uit. En als ze dat doen, wees dan zorgzaam en toon begrip. Zo gaan ze dit herhaaldelijk kunnen doen en gaan ze op het einde van de dag niet met opgekropte gevoelens naar huis.

 

Leer om je EGO aan de kant te schuiven

 

Zorg ervoor dat je te allen tijde communiceert met de wetenschap dat jij als leider ten dienste staat van je medewerker.

Zet altijd het resultaat op de eerste plaats. Hiermee bedoelen we dat om het even welk gedragspatroon je medewerker vertoont, je steeds eerst luistert, dan nadenkt en daarna een antwoord geeft, waarbij je de uitkomst om er samen beter uit te komen met een goed gevoel prio zet.

 

Neem de meningen van je team serieus

 

Krijg je ideeën of meningen naar je neus gegooid, neem ze dan serieus en doe er wat mee. Als je na 10 vergaderingen nog geen actie onderneemt, weten je medewerkers dat het geen zin heeft om nog verder te gaan. Want ja … Je doet er toch niks mee …