Hoe maak je een goede indruk via telefoon?

Een positieve indruk is overal belangrijk. Bij een salesgesprek, tijdens een sollicitatie én zelfs via de telefoon.

“Wat? Via telefoon?” Ja, ze zien je niet. Maar ze horen je wel! Dus waarom zou dat minder belangrijk zijn dan?

Je hebt er misschien nooit op gelet. Maar aan de andere kant van de lijn, horen ze of je zin in het gesprek hebt of niet. En laat ze liever denken dat je er zin in hebt hé.

Een super indruk via telefoon laat je achter met een glimlach

Wil je écht enthousiast klinken en je beller een goede eerste indruk geven? Neem je telefoon dan met een glimlach op.

Aan de andere kant van de lijn horen ze je blijdschap waardoor je eerste indruk geslaagd is. Wie wordt er nu niet vrolijk van een: Halloooooo goeiemorgen, met … van … ☺☺
Je wordt er zelfs vrolijk van als je dit leest, eerlijk?

 

Neem op en vertel wie je bent

Neem altijd op met je naam en het bedrijf waar je voor werkt. Mensen willen zekerheid. Ookal hebben ze het juiste en gewenste nummer gedraaid, ze voelen zich toch zekerder als je ze nog even bevestigd dat ze het juiste bedrijf aan de lijn hebben.

Bepaalde mensen willen je ook liever aanspreken met de voornaam. Wees ze daarom een stapje voor en laat ze niet vragen achter je naam.

Een goede service en denken aan de details, is alles binnen een bedrijf toch?

 

Let op je houding

Je houding spreekt boekdelen. Haha. Ja, ook achter de telefoon.
Yep. Wanneer ze je niet zien.

Je moet het gewoon eens doen, dan ervaar je het zelf.
Voor je verder leest…

Ga in een stoel zitten en doe alsof je belt. Blijf rechtop, er is niks aan de hand en je hebt een fatsoenlijke houding. Praat over koetjes en kalfjes tegen jezelf en analyseer terwijl je toon.
Oké, normaal hé? Niks opmerkelijk, toch?

Blijf in dezelfde stoel maar neem een chill-houding aan. Gooi je benen naar voor én ga goed naar achteren zodat je bijna ligt.
Als je nu begint te babbelen, merk je dat je een compleet andere toon hebt. Je klinkt ongeïnteresseerd terwijl dat misschien helemaal niet je bedoeling is.

Een rechte rug? Ja! Doe dat maar!

Denk aan je rinkeltijd

Wij europeanen, doen altijd alles snel. Alé in de ogen van de oosterse burgers toch…

Gelukkig zijn we ons hier zelf ook van bewust. Want hoe bedien je je klant anders naar hun wensen?
Je denkt vast: wat heeft dit nu weer met een goede eerste indruk te maken?

Laat je telefoon niet te lang rinkelen!

Oproepen van je partner krijg je op je mobiel, die kan je gewoon negeren, maar de oproepen die in je zaak binnenkomen moeten écht wel met snelheid behandeld worden. No offence. 😉
Te laat is misschien een gemiste kans. Wie weet wat voor ’n vis je aan de haak sloeg? Wat heb je geleerd? Drie keer rinkelen. Maximum! Oké?

 

Herhaling en notities

In een telefoongesprek wordt er liefst niet herhaald. Gek hé? Men voelt men op zulke momenten te ‘opdringerig’. Toch is herhaling belangrijk als je een goede eerste indruk via telefoon wil meegeven.

Herhaal de belangrijke zaken en schrijf het op zodat je je gesprekspartner niet moet terugbellen. Als je niet zeker weet dat je het juist noteerde, herhaal het dan nogmaals.

Zo vaak, tot je het wél juist hebt.

 

Last but not least: je achtergrondgeluiden

Zorg voor een rustige omgeving op de achtergrond. Geen kakelende kippen of hard core muziek, maar eerder stilte waardoor je goed verstaanbaar blijft.

Niks is zo vervelend als telefoongesprekken waarbij je gespreksparter je nauwelijks verstaat en wel meerdere keren moet vragen om te herhalen én jij dan steeds moet blijven herhalen.

Een eerste indruk via de telefoon wordt een succes met deze tips. Je straalt professionaliteit uit via je stem en je krijgt zeer tevreden bellers aan de andere kant van de lijn! What else?