Hoe creëer je een digitale bedrijfscultuur? 4 tips!

standing desk bij TelSmart

Is je bedrijf volop bezig met de digitale transformatie? Maak je gebruik van de nieuwste snufjes? Zijn al je interne processen geautomatiseerd? Weet je wat, heb je gewoon een volledig geautomatiseerde en digitale organisatie?

De nieuwste technologie is lang niet meer voor enkel de grote professionals. Anno 2019 is een succesvolle organisatie, een organisatie die volledig digitaal werkt. Good job dus!

Maar vooraleer je het van de daken schreeuwt, is het goed om te weten dat je digitale transformatie minderwaardig is zonder een digitale bedrijfscultuur.

Even schrikken?

Je bedrijf mag dan wel beschikken over de nieuwste technologieën en de beste geautomatiseerde digitale processen, maar als je geen digitale bedrijfscultuur binnen je organisatie hebt, zal dit je digitalisering verhinderen.

Je medewerkers zijn de motor van je bedrijf

Hoe je het dus ook draait of keert, zonder je vaste medewerkers blijft je omzet steken. Je kunt je niet blijven vasthouden aan een volledige digitale automatisering en tegelijk werken met ouderwetse menselijke handelingen. Het één spreekt het andere tegen.

Duidelijk toch? Om een digitale bedrijfscultuur te bekomen, krijg je hieronder vier tips die je medewerkers direct kunnen toepassen zodat je iedereen in dezelfde richting stuurt.

1.         Weg met die post-its

De old school post-its? De vuilbak in!

Je begint met één. Oh, er komt nog een taak bij. Je hebt te weinig plaats dus je neemt een tweede. Na de middag komt er nog een extra to-do, die schrijf je op een derde post-it …

Voor je het weet, kleeft heel je bureau vol met gekleurde sticky notes. En als ze los op je bureel liggen, vliegen ze na elke beweging ook nog eens in het rond.

Ze zorgen voor chaos en brengen allesbehalve structuur met zich mee.

Leer je medewerkers werken met verschillende tools zoals bijvoorbeeld Trello en voorkom een chaotisch bureau met sticky notes in verschillende kleuren.

“Ja, maar ik kan mijn taken beter uitvoeren met behulp van papieren notities.”

Beter uitvoeren? Sneller uitvoeren? Of overzichtelijk, dat gebruiken ze ook weleens. Wat is er nu overzichtelijker dan een onlineprogramma, waar je altijd en overal aankunt en waar je je taken kan verwijderen wanneer ze gedaan zijn?

2.         Aangepaste videomeetings

Als ondernemer weet je dat efficiënt werken cruciaal is. En daarom … Think digital! Want digitaal werken zorgt voor efficiëntie. Plan je volgende meetings dus online in met behulp van deze tools:

  • me
  • Zoom
  • Gotomeeting

Onlinemeetings maken tijd vrij voor extra werk in plaats van reistijd. Ook de gezelligheid valt weg. Je zou denken dat dit geen voordeel is, maar de kans op afdwalen tijdens een kopje koffie is dus veel kleiner.

Videomeetings kunnen op elk moment ongestoord worden bijgewoond. Hetzelfde geldt voor de mensen die de meeting maar even moeten volgen. Zij kunnen de meeting verlaten terwijl de rest nog ongestoord voortdoet.

Het is dus zéker ideaal voor mensen die zich niet op hetzelfde moment op dezelfde plek bevinden.

3.         Paperless desks

Als bedrijfsleider hamer je op de productiviteit van je medewerkers, nietwaar? Productiviteit hier. Productiviteit daar. Begin dan zeker met burelen zonder stapeltjes papier. Een bureau die er netjes bijstaat, zorgt voor extra productiviteit en rust in het hoofd.

Je organisatie is tenslotte bezig met een digitale transformatie. Al je papierwerk verloopt digitaal. Zorg er daarom voor dat ook je medewerkers afstand nemen van papieren op hun desk. Je gaat merken, er valt zelfs een grote last van hun schouders.

4.         Flex desk

Wat is er nu erger dan dagen, weken of jaren naar dezelfde muur kijken? Voorzie daarom flex desks op kantoor en laat je medewerkers kiezen waar ze willen werken.

Bureaus met enkel een scherm en een telefoon waarop iedereen met zijn extensie handig kan inloggen. Jawel, voordelen van digitale telefonie.

Is thuiswerk mogelijk? Twijfel er niet aan.

Creëer een nieuwe cultuur waar ze vrij en gelukkig zijn.

“Wat heeft dit nu weer met een digitale bedrijfscultuur te maken?”

Een digitale bedrijfscultuur betekent een nieuwe manier van werken binnen je organisatie. Je mensen weten heel goed wat wel en niet kan. Vertrouwen moet je geven en niet laten verdienen. Net zoals een digitale bedrijfscultuur nieuw is, is dit ook een nieuwe manier van werken.

Dat is pas werken in de tijd van nu. Anno 2019!

Veel succes!