Van evaluatie naar evolutie

Waarom jij vandaag moet starten met evolutiegesprekken

Naast het digitaliseren van bedrijven, is TelSmart dagelijks bezig met het beste te halen uit hun eigen medewerkers. Daarom hebben wij sinds kort evolutiegesprekken geïntroduceerd, waarbij de focus ligt op de toekomst en niet op het verleden. Hoe kunnen we fouten omdraaien naar werkpunten of leermomenten? Hoe focussen we op de positieve punten en draaien we deze om naar uitblinkers? Enkele tips:
  • De juiste persoon: Een evolutiegesprek vindt plaats tussen de teammanager en de de werknemer. Het is een constructief gesprek, waarbij beide partijen open kunnen praten over verschillende onderwerpen,
  • De juiste voorbereiding: Zowel de teammanager als de werknemer nemen best de tijd op voorhand om even na te denken wat ze graag willen bespreken. Dit kunnen verschillende zaken zijn: focuspunten, positieve punten, werksfeer, work-life balance, … Daarnaast is het ook belangrijk om na te denken over oplossingen zoals opleidingen, initiatieven, …
  • Het juiste moment: Evolutiegesprekken houd je best 2 x per jaar, rond juli en rond december. Hierdoor kan zowel de werkgever als de werknemer zich juist voorbereiden.
  • Het juiste onderwerp: Evolutiegesprekken zijn er om de evolutie van de persoon te bespreken, niet de beloning hiervan. Een loongesprek houd je best op een ander moment en met een andere persoon (bedrijfsleider, HR, …). Zo behoud je de juiste focus.
  • Het juiste doel: Een evolutiegesprek is er om de groei van de werknemer te stimuleren. Uiteraard mogen er fouten benoemd worden, maar belangrijk is ook om te kijken naar de oplossing hiervan en hoe de werknemer en de werkgever hieruit kunnen leren. Daarnaast is het zeer belangrijk om te focussen om de positieve punten van de werknemer te versterken.
Ben jij klaar om evolutiegesprekken te houden? Trouwens dit hoeft niet enkel voor de werknemer te zijn, een evolutiegesprek kan evengoed voor de werkgever. Groei samen verder en haal het meeste uit jouw bedrijf!

Meer tips nodig om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Vul je gegevens hieronder in en één van onze experts helpt je snel verder!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *