Sociaal op #WorldSocialMediaDay

Het is vandaag #WorldSocialMediaDay! Dat vieren we met veel zon, de Rode Duivels die de achtste finale “maar” spelen tegen Japan en het feit dat het zaterdag is! Sociale media is al een tijdje geïntegreerd in ons leven en zal daar ook nog wel een tijdje blijven. Gebruik jij al sociale media? En ben je volledig in orde met de GDPR-richtlijnen voor sociale media? Kijk nog snel even naar onderstaande checklist

1. Verschil tussen organische en betaalde sociale media

Eerst en vooral is er een duidelijk verschil tussen organische en betaalde media. Het organisch bereik, is het aantal personen dat je bereikt door iets te posten op sociale media, zonder dat je er iets voor betaald. Deze mensen hebben ervoor gekozen jou te volgen, liken, … Link je door via je post naar je website en beheer je deze met Analytics? Plaats dit dan zeker duidelijk op de website!
Het betaalde bereik zijn de mensen die je bereikt d.m.v. advertenties en andere zaken waarvoor je betaalt. Als je het gedrag wilt volgen van jouw potentieel publiek om dit te gebruiken en interpreteren voor jouw advertenties, zal je hiervoor expliciet toestemming moeten vragen.

2. Wie, wat, waar, waarom, hoe en hoeveel?

Vermeld steeds duidelijk waarvoor je de gegevens verzameld en wat je hiermee gaat doen. Wederzijds vertrouwen speelt hier een grote rol, dus speel open kaart! Het bespaart je misschien wel een boete van 4% van je netto jaaromzet…

3. Opt-ins are a social media marketer’s best friend !

Je kent ze wel, die vakjes die je moet aanduiden voor je ergens kan doorklikken. Wel die vakjes worden je beste vriend. Laat het geen verplichting zijn voor je (potentiële) klanten, maar gebruik de opt-ins wel. Zo kiezen klanten zelf of je hun gegevens mag gebruiken of niet en voorkom je verdere juridische problemen.
! Let op: een opt-in die al is aangeduid en waar de gebruiker deze zelf moet uitklikken telt niet en wordt zelfs als misleiding aanzien!

4. Nog een beleid erbij…

Leg een duidelijk sociaal media-beleid aan. Dit zowel voor intern gebruik als voor extern gebruik. Vermeld hier duidelijk de voorwaarden in, waarom gegevens gebruikt worden, hoe ze verkregen worden, … Vergeet hier zeker niet het interne beleid. Ook werknemers hebben recht op hun privacy en zijn niet verplicht om deel te nemen aan sociale media activiteiten.

5. Lekjes ? Aangeven aub !

Datalekken gebeuren niet enkel bij Facebook zelf, maar kunnen ook bij jou gebeuren. Zorg ervoor dat je voldoende beschermd bent tegen hackers en virussen. Toch een lek? Geef het dan binnen de 72 uur aan en communiceer dit met je (potentiële) klanten. Eerlijkheid duurt het langst….

 

Graag 100% zeker zijn dat jouw data en de verzameling hiervan in orde is? Maak snel hieronder een afspraak met één van onze GDPR-experts!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *