Wat zijn de voor- en nadelen van VOIP?

voordelen van VOIP

De voor- en nadelen van VOIP onder de loep nemen, is geen slecht idee. Want is VOIP wel de ideale oplossing voor je bedrijf? VOIP is een snelgroeiende markt. En hoe komt het dat VOIP zo populair is? Overtreffen de voordelen de nadelen of net andersom?

De voordelen van bellen via het internet

VOIP is goedkoper

VOIP is de afkorting van: Voice Over IP. En bellen via het internet is goedkoper dan bellen met een traditionele oplossing. Je belt dus niet via een analoge lijn maar over internet. Vandaar de naam: digitale telefonie.

Vergelijk het met e-mails versturen. Het enige wat je nodig hebt, is je internet. Je hebt geen extra infrastructuur nodig, waardoor de kosten van VOIP ontzettend laag zijn.

En over een extra infrastructuur gesproken, komen we meteen bij het tweede voordeel van VOIP.

Minder bekabeling is handig, toch?

Bellen via internet zorgt automatisch voor minder bekabeling. Té veel draden die door je kantoor lopen, zijn verleden tijd.

Er is geen apparatuur meer nodig voor de analoge en ISDN lijnen. En doordat de telefonie over de bestaande UTP bekabeling van het internet kan gaan, is er minder bekabeling nodig.

Als dat niet handig is binnen een bedrijf met honderden medewerkers?

Koppel één nummer aan meerdere personen of vestigingen

Je kan één nummer koppelen aan verschillende vestigingen, zodat het nummer altijd bereikbaar is. Als je bedrijf meerdere vestigingen heeft en je medewerkers wisselen regelmatig van vestiging, is deze functie ideaal. Je medewerkers blijven op deze manier goed bereikbaar.

Je kan een specifiek nummer ook koppelen aan meerdere personen binnen je organisatie. Is een medewerker ziek? Dan beantwoordt de andere toch gewoon de telefoon?

VOIP biedt meer functionaliteiten

VOIP staat ook bekend om zijn brede functionaliteiten. De functies die je verwacht van je telefooncentrale, zijn zéker ook beschikbaar bij Voice Over IP.

Al je toestellen zijn aangesloten via het internet, dus is het ook mogelijk om via datzelfde internet met andere telefoontoestellen, je eigen nummer te bedienen. Denk aan je voicemail beluisteren, doorverbinden, etc.

VOIP in combinatie met een digitale telefooncentrale maakt het mogelijk om alle functionaliteiten makkelijk zelf in te stellen.

De bereikbaarheid die VOIP je biedt is optimaal!

Bellen over het internet zorgt voor een betere bereikbaarheid. Je kan je vaste telefoon waar én wanneer doorschakelen naar je mobiel. Of je nu achter je bureau zit of in je wagen, je blijft altijd bereikbaar.

Ontdek alles over de bereikbaarheid van VOIP.

Alles is in de cloud

Met VOIP heb je geen dure, fysieke telefooncentrale nodig. Als je voor VOIP kiest, kies je voor een telefooncentrale in de cloud.

De locatie van je telefooncentrale is dus onafhankelijk en je kan om het even waar, via internet je centrale beheren en extra functionaliteiten snel toevoegen.

Het gaat zo snel dat je tien personen slechts in tien minuten toevoegt!

nadelen van VOIP

De nadelen van Voice Over IP

De installatie van VOIP is niet eenvoudig

VOIP installeren is niet voor iedereen weggelegd. Logisch, niet iedereen beschikt over de nodige technische kennis. Zorg daarom voor een VOIP-leverancier, die de installatie voor jou doet. Dat bespaart je een hoop tijd én moeite.

Wil je VOIP zelf installeren om de kosten te drukken? Ontvang dan je instructies in de video “Hoe kan ik VOIP zelf installeren?”.

Andere kleine nadelen

VOIP werkt niet zonder internet. Maar laat dat niet het nadeel zijn dat je tegenhoudt. Als bedrijf kan je niet anders dan over internet beschikken, toch? En als je internet even uitvalt, kan je niet uitbellen… maar ook daarvoor is er een oplossing: het 4G-netwerk en binnenkort in 2020 het 5G netwerk.

Als je nu denkt: En het inbellen? Daarvoor bieden bepaalde leveranciers je een ‘failover’ aan. Een failover treedt in werking als het internet wegvalt. Op dat moment zullen alle inkomende oproepen automatisch worden afgeleid naar het nummer wat vooraf is ingesteld in je centrale.

VOIP kan je met elk soort internet abonnement gebruiken. Alleen verplichten de grote operatoren je om hun internet te nemen, jammer!

Een het laatste nadeel: je toestellen moeten VOIP-toestellen zijn of je moet een VOIP-converter gebruiken.

Conclusie over VOIP

Nu we de belangrijkste voor- en nadelen van VOIP hebben overlopen, is het toch duidelijk dat de voordelen van VOIP, de nadelen overtreffen! Aan jou om te bepalen of je er nu mee aan de slag gaat of in een later stadium.

Eén ding is zeker, de komende jaren gaat VOIP, de traditionele telefonie volledig laten verdwijnen.